Page cover

Svíčková

Suroviny

Na 4 porce:

Surovina
Množství

Hovězí kýta

800 g

Špek

100 g

Mrkev

2-3 ks

Celer

1/2 ks

Petržel

1-2 ks

Cibule

2 ks

Hovězí vývar

500 ml

Ocet

2-3 PL

Cukr

3 PL

Hořčice

1 PL

Černý pepř

5 kuliček

Nové koření

5 kuliček

Bobkový list

1 ks

Máslo

1-2 PL

Smetana

200 ml


Postup

1

Špek seříznout do špičky, dostatečně dopředu dát do mrazáku a potom prošpikovat hovězí maso.

2

Všechnu zeleninu nakrájet na kostičky.

3

Maso úhledně svázat, osolit a opepřit a zprudka orestovat na dostatečném množství tuku.

4

Maso z pánve vyndat do pekáče, a orestovat na výpeku kořenovou zeleninu do zlato-hněda, hodně důkladně. V průběhu přihodit i cibuli.

5

Po zezlátnutí zeleniny ji zasypat cukrem, nechat cca minutu zkaramelizovat. Přilít ocet a nechat úplně vypařit. Přimíchat hořčici a chvíli zarestovat. Nakonec zalát vývarem, přivěst k varu a přelít do pekáče k masu.

6

Do pekáče přidat koření a péct. Ideálně maso otáčet co půl hodiny.

180 °C na 2-3 hodiny nebo na 80 °C na 10-12 hodin.

7

Omáčku propasírovat, provařit, dochutit solí, citrónem a cukrem. Nakonec vypnout sporák a přimíchat smetanu.

Last updated